- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Минималната плата може да биде повисока од 13,000 денари…

Минималната плата - Работник
227views

Ќе растат платите, а минималецот може да скокне и над 13.000 денари. Премиерот Зоран Заев вели дека растот на платите најмногу се должи на недостигот на квалификувана работна сила.

„Тоа значи дека газдите ќе споделат малку од профитот со работниците. Тоа е одржливо за сопствениците и за менаџментот на компаниите зашто ќе имаат доволно мотивирани работници кои ќе останат да работат во компаниите и во државата“.

Advertisement

Премиерот најави дека во Владата се прават анализи како да се врати во легалниот пазар делот од платите што се дава во кеш. Проценките се дека околу 35 отсто од платите во државата се даваат на рака. Мерките ќе бидат објавени кон крајот на август или на почетокот на септември и затоа, според премиерот, доцни зголемувањето на минималната плата што беше најавено за јули, пишува Независен.

Целосниот текст можете да го прочитате тука

Advertisement
Advertisement