- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

ММФ контра Владата: Зголемувањето на минималецот не е добро проектирана мерка

ММФ контра Владата - Работник
256views

Меѓународниот монетарен фонд во најновиот извештај за нашата земја предупреди на ризици и непосакувани ефекти по одлуката на македонската Влада за зголемување на минималната плата со цел да се подобри животниот стандард кај работниците со пониски примања.

„Нето-минималната плата кумулативно е зголемена за 44 отсто во изминативе две години, а во економската програма на Владата се предвидува таа да достигне 16.000 денари до крајот на 2020 година, што би довело до пораст од уште 10 отсто. Во услови кога порастот на минималната плата значително го надминува порастот на продуктивноста, дополнителни зголемувања може да и наштетат на конкуретноста“, пишува во извештајот, пишува Банкометар.

Целосниот текст прочитајте го тука