- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

ММФ предвидува пад од четири проценти на македонската економија

ММФ: Од почетокот на пандемијата - Работник
167views

Меѓународниот монетарен фонд во најновиот извештај за земјава предвидува 4 проценти пад на македонската економија. Според ММФ клучно за оваа состојба е пандемијата на коронавирусот, како и евентуалното прелевање на глобалната рецесија кон земјава.

„Економската состојба во С. Македонија се влоши значително поради пандемијата Ковид-19. Се очекува реалниот БДП да се намали за 4 проценти како резултат на падот на домашната и надворешната побарувачка. Ова, заедно со негативните шокови на доверба и прелевањето од глобалните финансиски канали, создаде итна потреба од платен биланс. Изборите планирани за април 2020 година се одложени, што значи дека привремената влада ќе остане на сила следните месеци“ се наведува во извештајот.

Advertisement

Според ММФ, македонските власти реагирале брзо со привремена поддршка на фискалната политика со цел ограничување на социјалните и економски влијанија на здравствената вонредна состојба со заштита на ликвидноста на компаниите, зачувување работни места и обезбедување социјална грижа за невработените и ранливи домаќинства.

„ Народната банка на С. Македонија ја намали основната камата за да се охрабрат банките да ги реструктуираат долговите. Властите исто така изразија силна посветеност, за зачувување на монетарната, надворешната и финансиската подготвеност за преземање на дополнителни мерки ако е потребно“ покажува извештајот на ММФ.

Advertisement

Од таму потсетуваат дека земјава добила помош од 176.53 милиони евра за надминување на кризата предизвикана од коронавирусот, но дека ќе бидат потребни уште дополнителни над 200 милиони евра.

Фондот е подготвен да ја поддржи С. Македонија за борба против пандемијата и да помогне економијата да се опорави, се додава во извештајот за земјава.

Извор: Лидер

Advertisement