Наука

Можеме ли да имаме грип и настинка во исто време?

Можеме ли да имаме грип и настинка во исто време?-Работник
225views

Сезона е на настинка и грип, што значи дека овие два вируси кружат низ просторите каде што се движиме. Настинка и инфекција од грип во исто време звучи како кошмар, но тоа не се случува често затоа што едното обично го исклучува другото, покажаа новите истражувања.

Научниците открија дека инфекцијата со грип ја намалува можноста за развој на истовремена инфекција на настинка од студ кај пациентите, според „Live Science“.

„Сезоната на грип е помалку придружна со можноста од настинка предизвикана од риновирус, нејзина главна причина“, рече главниот автор на студијата, д-р Пабло Мурсија, виш предавач во Центарот за истражување на вируси на Универзитетот во Глазгов.

Научниците спроведуваат дополнителни експерименти за да ја утврдат интеракцијата помеѓу риновирусот и вирусите на грип. Тие се надеваат дека ако ги разберат биолошките механизми кои се основаат на интеракцијата на вирусот, тие ќе развијат подобри начини за сузбивање на нивното ширење.