- Advertisement -
Правда

Мрежата за заштита од дискирминација смета дека Предлог Законот за основно образование има многу недостатоци

Мрежата за заштита од дискирминација - Работник
293views

„Мрежата за заштита од дискриминација ја поздравува заложбата на Министерството за образование и наука за надминување на сегрегацијата на учениците со попреченост преку нивно вклучување во редовното образование. Потсетуваме дека посебните училишта претставуваат сегрегација, како форма на дискриминација која е забранета и со Законот за спречување и заштита од дискриминација.  Сепак, би сакале да укажеме дека Предлог-законот за основното образование има сериозни недостатоци од аспект на гаранциите за вклучување на учениците со попреченост во редовниот образовен процес и начинот на кој тоа ќе се спроведе“, соопштуваат од Мрежата, пишува Академик.

Целосниот текст можете да го прочитате тука