- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

МТСП: Исплата на правата од социјална и детска заштита

228views

Министерството за труд и социјална политика информира дека од денеска, 2 септември 2020 година (среда) започнува исплатата на правата од социјална и детска заштита за месец август 2020 година:

 • Гарантиран детски додаток

• Посебен додаток за месец 09/2020

• ЕПП за новороденче

• Родителски додаток за трето дете

• Родителски додаток за четврто дете

• Единствен родителски додаток

• Образовен додаток – Студирање 

• Гарантирана минимална помош ГМП

• Социјална парична помош-ретроактивна исплата

• Постојана парична помош-ретроактивна исплата 

• Туѓа нега 

• Еднократна парична помош

• Мобилност и слепило

• Цивилна инвалиднина

• Социјално домување

• Социјална сигурност-социјална пензија

• Азиланти домување

• Парична помош за згрижувач

• Паричен надоместок за згрижувачко семејство

Со цел да се избегне метеж пред банките и да се овозможи поголема заштита на корисниците на парична помош во услови на опасност од вирусот КОВИД-19, исплатата ќе се спроведе во три групи, во филијалите и експозитури на банките, согласно со утврдениот распоред по азбучен ред, според првата буква од презимето и тоа: