ЗанимливостиМагазин

Мудри зборови на монах: Кога некој ќе се обиде да те понижи или навреди, одговори му вака!

Мудри зборови на монах: Кога некој ќе се обиде да те понижи или навреди, одговори му вака! - Работник
375views

Ќе излезете како победници од секоја дебата

Овој монах се сметал за човек кој бил секогаш мирен и кога не било можно да се навреди. Луѓето од најоддалечените делови на светот дојдоа кај него за совет.

Еден безобразен човек разбра за овој монах и реши да го тестира мудрецот. Отиде кај него и штом го виде, започна да го навредува и понижува. Откако остана без навреди, застана за момент и зачудено сфати дека монахот е сè уште смирен и без да враќа со навреда како и пред неговото пристигнување

Ова однесување од страна на мудриот дополнително го изнервира лошиот човек, па продолжи да пцуе уште поцрно и полошо од претходно, но залудно – се чинеше дека тоа воопшто не влијае на мудрецот.

Кога безобразниот се измори и го загуби последниот атом на сила, тој реши да му пријде на монахот и да ја открие неговата тајна.

„Ги разбирам твоите духовни работи и ми се допаѓаат, не ти е гајле што мислат и кажуваат другите луѓе за тебе, но те понижував, вреѓав и колнев, мора да научиш дека треба да се бориш за себе“, му рече човекот.

„Сине, можам ли само да ти поставам две прашања?“, Прашал монахот, зборувајќи за прв пат.

„Секако“, рече човекот.

„Ако ми донесеш подарок, а јас не го прифаќам, кому уште му припаѓа тој подарок?“, Прашал мудрецот.

„Па, ако не го прифатиш подарокот, тогаш тој сепак ми припаѓа мене”, одговори безобразниот.

„И сега, синко, ако имаш само навреда за мене, а јас не ја прифаќам, кому сè уште му припаѓа тоа?“, Заклучи мудриот човек, се сврте и замина, додека безобразниот остана зачуден.

‘Никому не враќајте зло за зло. Трудете се да го правите само она што сите го сметаат за добро. Од ваша страна трудете се да живеете во мир со сите луѓе. Драги пријатели, немојте да се одмаздувате. Препуштете му ја одмаздата на Божјиот гнев. Во Светото Писмо, Господ вели: “Одмаздувањето е Моја работа. Јас ќе возвратам!“ А ти, напротив, постапувај според учењето на Светото Писмо кое вели: “Ако твојот непријател е гладен, нахрани го, ако е жеден, дај му да пие. Така ќе го засрамиш, како со вжарени гламни да си му ја посипал главата.“ Не дозволувајте злото да ве надвладее, туку вие надвладувајте го злото со добро.’ Римјаните 12:17-21