- Advertisement -
МагазинНаука

Мултитаскингот го убива вашиот мозок

Мултитаскингот го убива вашиот мозок - Работник
441views

Нашиот мозок не е наменет за мултитаскинг, туку да се фокусира на една работа истовремено. Бомбардирањето на информации само не успорува и еве зошто итно треба да ставиме крај на оваа лоша навика.

Врвните научници докажаа дека кога луѓето мислат дека прават мултитаскинг, тие всушност многу брзо преминуваат од една на друга задача.

Ова префрлување од задача на задача ги поттикнува лошите навики во мозокот. Секој пат кога тоа ќе се случи, се појавува когнитивна потрошувачка во мозок. Секојпат кога работиме мали задачи, се лачи доза на допамин, кој е таму како хормон за награда. Тоа му е угодно на нашиот мозок затоа што ни дава чувство на среќа и задоволство по извршувањето на задачите.

Лесно беше утврдено дека добиваме премногу од овој хормон со наводно мултитаскинг работење затоа што имаме чувство дека правиме многу со префрлување од една во друга работа. Пример кога правиме проект и одговараме на пораки или е-пошта или на некоја социјална мрежа истовремено. Затоа некои научници дури веруваат дека е-поштата и социјалните мрежи создаваат зависност.

Иако многумина го споменуваат во биографијата како посебна вештина, реалноста е дека мултитаскингот го намалува квалитетот и ефикасноста на работата. Ви отежнува да ги организирате своите мисли и да филтрирате ирелевантни информации. Науката покажа дека стапката на интелигенција кај луѓето кои вршат мултитаскинг добиваат ист облик како кога не спијат цела ноќ или пушат марихуана.

Мултитаскинг го зголемува нивото на кортизол, хормон на стрес. Нашиот мозок постојано ја менува брзината и фокусот, правејќи нè истоштени и под постојан стрес.

Исто така, она што го предизвикува најголемиот хаос на мултитаскинг се нашите сандачиња. Студиите покажуваат дека учењето за непрочитана порака може да ве иритира и да го намали вашиот IQ дури за 10 поени. Студија на глобалниот институт Мекинзи покажува дека вработените поминуваат дури 28 проценти од своето време во проверка на е-пошта.

Евалуација на многу студии заклучи дека треба да се практикува ограничено проверување на пораки и електронски сандачиња, препораката е да се проверува истото 3 пати во текот на работното време.

Мултитаскингот повеќе влијае кај мажите. За нив, тоа може да ги намали IQ поените за дури 15 точки. Во суштина може да ве намали до степен на ниво на осумгодишно дете. Поради тоа, понекогаш имате впечаток дека вашиот мозок „застанува“. Треба да се внимава затоа што новото истражување вели дека штетните ефекти на мултитаскинг можат да бидат трајни.

Кога беше направена студија на луѓе кои користат неколку уреди истовремено, на пример гледајќи телевизија и пишувајќи порака, тоа покажа неверојатни резултати. Нивната густина на мозокот беше помала во предниот сингуларен кортекс, што е област наменета за емпатија и емоционална контрола.

Извор: bizlife.rs