- Advertisement -
Правда

Муслимански верски водич награден за спасување на 262 христијани од вооружен напад

Муслимански верски водич награден за спасување на 262 христијани од вооружен напад-Работник
357views

Бидејќи религиозната слобода е основна американска вредност, американскиот Стејт департмент им додели годишна награда за храбри дела во зачувување на верската слобода на одредени луѓе од целиот свет.

Во 2019 година, еден од петтемина почестени со Меѓународната награда за верска слобода е Имам Абубакар Абдулаи, муслимански верски водач, кој несебично го ризикуваше сопствениот живот за да спаси христијани, кои најверојатно ќе бидат убиени без негова интервенција.

Насилните напади во областа Баркин Лади во државата Плато меѓу земјоделците во централна Нигерија кои се претежно христијански, а номадите сточари кои се претежно муслимани, датираат од 2013 година.

Сепак, во јуни 2018 година, сточарите започнале смртоносни напади во десет села во кои загинале стотици етнички земјоделци. И покрај осакатувањето, 83-годишниот Имам покажа „вистинска храброст, несебичност и братска љубов“ бидејќи ги заштити човековите животи, и покрај религиозните разлики.

Додека Имамот Абдулахи ги завршувал попладневни молитви,слушнал истрели и излегол надвор каде биле стрелани членовите на христијанската заедница. Имамот внел 262 од нив во џамијата и неговиот дом кој бил во близина.Потоа излегол надвор да се спротивстави на вооружените лица. Кога напаѓачите го прашале за каде се наоѓаат христијаните, имамот одбил да каже.