- Advertisement -
ЕкономијаНовостиСветСветот на работникот

Над 5 милијарди евра губи Западен Балкан од заминувањето на младите

Над 5 милијарди евра - Работник
1.48Kviews

Западен Балкан годишно губи 5,5 милијарди евра поради иселувањето на младите.

Oва го покажа истражувањето на Вестминстерската фондација за демократија и Институтот за развој и иновации. Загубата во областа на образованието поради заминување на младите луѓе е од 840 милиони до 2,46 милијарди евра годишно.

Западен Балкан, исто така, губи околу 3,08 милијарди од растот на БДП поради миграцијата на младите, па вкупната загуба изнесува околу 5,5 милијарди евра годишно, велат од Фондацијата Вестминстер.