НовостиСветот на работникот

Над 9.000 работници од Македонија работат во Хрватска

   Време за читање 3 минути

Во првите шест месеци годинава во Хрватска се издадени 112.389 дозволи за престој и работа на државјани од трети земји, а најголем дел се издадени на државјани на Босна и Херцеговина (21.989), Србија (18.061), Непал (17.988), Индија ( 10.128) и Северна Македонија (9.184).

Меѓу десетте земји од кои доаѓаат најмногу работници во Хрватска се Филипините (7.291), Бангладеш (6.291), Косово (4478), Узбекистан (3.000) и Египет (2.705). Но, податоците на МВР за увозот на работна сила покажуваат растројство на пазарот на трудот бидејќи работодавачите сè уште постојано бараат нова и нова работна сила. Од вкупниот број издадени дозволи за престој и работа, 74.184 се издадени за нови вработувања, додека само 26.226 одобренија за работа се продолжени, а 11.939 одобренија се издадени за сезонски работници, од кои најголем дел се во туризмот и угостителството (11.070).

Постојаната потреба работодавците да увезуваат нови работници укажува на аномалии. Се поставува прашањето зошто на постојните странски работници не им се продолжуваат дозволите за престој и работа, туку постојано се бараат нови. Одговорните во системот треба да знаат дали тоа е затоа што некои заработуваат шверцувајќи работници од далечни земји и целта им е постојано да внесуваат нови, ако проблемот е и тоа што странските работници „исчезнуваат“ затоа што одат понатаму во ЕУ по добивање дозволи или во трката за профит се врши лош избор на кадри, па работодавачите подоцна сфаќаат дека вештините на тие работници не се добри. Упатените веќе посочија дека лани се издадени над 172 илјади работни дозволи, а придонеси се платени за помалку од 100 илјади! Инаку, измените на Законот за странци сè уште не се изгласани по забележаните злоупотреби, пишува Вечерњи.хр.

Кога ќе се донесе тој закон и ќе стапи на сила, ќе се воведе на пример. црна листа на работодавачи кои нема да можат да увезуваат работници бидејќи ги вработиле „црно“, ќе се регулира сместувањето на странските работници, не само на сезонските. Работните дозволи може да се продолжат од една до три години. На работниците на кои им престанал договорот за работа и кои имаат важечка дозвола ќе им биде дозволено да останат во Хрватска и да најдат нов работодавач во рок од 60 дена. Институцијата задолжница ќе се воведе и за работодавачите кои ќе одбијат да вработат странец кој допатувал во Република Хрватска, што значи дека тој ќе треба да биде вратен во земјата на потекло на свој трошок. Досега тоа се правеше на сметка на буџетот.