- Advertisement -
МакедонијаСиндикат

НАкС со нова претставка до ДПИ бара прекинување на постапката за избор на ректор

168views

Независниот академски синдикат (НАкС) денеска поднесе нова претставка до Државниот просветен инспекторат (ДПИ) од кој бара заштита на законитоста на постапката за избор на ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ односно нејзино прекинување.

Синдикатот реагира што Универзитетската изборна комисија на УКИМ ја продолжила постапката за избор на ректор и покрај прогласената вонредна состојба на 15 јуни, сметајќи дека е спротивно на Уредбата на Владата од 5 јуни за мирување на сите активности за избори на тела и продолжување мандати. Смета дека постапката е незаконска и откако се распишани парламентарните избори.

Advertisement

Повеќе прочитајте на Либертас.мк 

Advertisement
Advertisement