ЕкономијаСвет

Намалени кинеските инвестиции во Европа од почетокот на годината

Намалени кинеските инвестиции во Европа - Работник
58views

Слабеењето на домашната економија на Кина и продолжувањето на азиската трговска војна со САД почнуваат да влијаат на кинеските инвестиции во Европа, пренесува „Јаху финансии“. Новата студија на Ернст и Јанг покажува дека кинеските спојувања и аквизиции последниве години драматично забавиле во првата половина на оваа година.

Анализата открива дека Пекинг вложил 2,4 милијарди американски долари во аквизиции или инвестиции во европски компании во првите шест месеци од годината, што претставува намалување од 84% во однос на истиот период во 2018 година, пренесуваат Бизнис Вести.

Целосниот текст можете да го прочитате тука