- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Намалување на вработеноста или иселување на работната сила?

Намалување на вработеноста или иселување - Работник
329views

Во последниве месеци сведоци сме на драстично намалување на стапката на невработеност, на рекордни 17,5 проценти, како што ја нарекуваат политичарите. Како податок и информација од областа на економијата и, уште повеќе, како феномен што во нашата држава беше децениска рак-рана за одржлив раст и развој, овој тренд звучи исклучително добро. Во извештаите на Државниот завод за статистика (ДЗС) е наведено дека за една година бројот на лица без работа се намалил речиси за 40 илјади (39.210 лица се вработиле од вториот квартал во 2018-та до вториот кватрал во 2019 година), пишува Нова Македонија.

Целосниот текст прочитајте го тука