- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Народна банка: Намален понудениот износ на благајнички записи

НБ: Тековите стабилни - Работник
305views

Народната банка одлучи да го намали износот на благајничките записи кои банките можат да ги запишат кај централната банка.

На аукцијата којашто ќе се одржи на 15 април, понудата на благајнички записи ќе се намали за 130 милиони евра во однос на достасаниот износ. На аукцијата, ќе бидат понудени 276 милиони евра, по непроменета каматна стапка од 1,75%.

Advertisement

НБРМ очекува средствата ослободени со намалената понуда кај благајничките записи да придонесат за натамошна поддршка на македонската економија преку поттикнување на кредитната активност на банкарскиот систем.

Извор: Алфа

Advertisement
Advertisement