Наука

НАСА објавила фотографија на Канада од вселената – потсетува на планетата од „Војни на ѕвездите“

НАСА објавила фотографија - Работник
243views

НАСА неодамна ја фотографирала оваа неверојатна фотографија на полн месец на заливот Хадсон на северот од Канада. Иако се работи за фотографија од нашата планета, пејсажот неодоливо потсетува на далечниот свет од серијата „Војна на ѕвездите“.

Во овој зимски поглед гледаме замрзнати брегови и замрзнати долини кои ги откриваат тенките, меки облаци. Малите села и градови кои се наоѓаат во провинцијата Манитоба во декември секојдневно примаат само 6 до 7 часа сончева светлост, пишува НАСА.

Заливот го преземаат мечките

Како што паѓаат сезноските температури и се намалува бројот на сончеви часови, мразот се побрзо го зазема заливот Хадсон и се шири кон југ. Еднаш замрзнат, овој залив станува клучна локација на миграцијата на поларните мечки кои поголемиот дел од своето време го поминуваат на мразот се до неговото повторно топење на почетокот на јуни.

Оваа прекрасна фотографија на замрзаниот залив Хадсон била фотографирана од страна на астронаут на Меѓународната вселенска станица (ИСС) на 12 јуни 2019 година.