- Advertisement -
МакедонијаПравдаСветот на работникотСиндикат

Наставници треба да држат двојно повеќе часови од дозволеното, синдикатите алармираат дека се кршат законите

Наставници треба да држат - Работник
223views

Наставници што предаваат на деца од прво до трето одделение, се жалат дека оваа учебна година од нив се бара да држат и двојно повеќе наставни часови од она што е предвидено со закон. Проблемот, велат за Радио МОФ, настанал во повеќе скопски училишта каде има голем број пријавени деца за настава во училница, а протоколите дозволуваат најмногу 15-20 ученици истовремено да следат настава. Затоа, овие одделенија потоа се делат во две групи, па наставникот место еднаш, истиот час од први октомври ќе треба да го држи двапати, па дури и трипати, ако се земе во предвид дека дел од децата во едно одделение може да одберат и онлајн настава.

„Наместо 24 наставни часа неделно, сега од мене бараат да држам 48. Но, не се само часовите, каде се подготовките, административите работи, дневникот, спремањето материјали за учениците кои следат настава онлајн… Држењето час не е едноставно, посебно кога работите со најмладите. Моја колешка на пример имаше 25, сега треба да држи 50 наставни часа“, вели наставничка која предава на најмладите основци во едно од чаирските основни училиште.

Повеќе прочитајте на РадиоМОФ