- Advertisement -
Наука

Научниците го користат Млечниот Пат за да ја уловат темната материја

413views
Со децении научниците трагаат по темната материја, невидлива материја што не е во интеракција со светлината, што го пробива целиот наш универзум. А сигналот што доаѓа од блиската галаксија забележан во истражување од 2014 година на научниците им даде надеж дека ова е долгоочекуваниот доказ за темна материја.

Некои тековни модели предвидуваат дека честичките од темната материја полека се распаѓаат во обична материја, процес што ќе произведе слаба емисија на фотони што може да ги детектираат рендгенските телескопи. И во 2014 година научниците забележале емисија на х-зраци од галаксија во лов на темна материја, бидејќи се знае дека темната материја се собира околу галаксиите, пишува Факултети.

Advertisement

Advertisement

Advertisement
Advertisement