Наука

Научниците открија повеќе од 50 нови езера под мразот во Гренланд

Научниците открија повеќе од 50 нови езера под мразот во Гренланд-Работник
103views

Научниците открија повеќе од 50 нови езера под мразот во Гренланд, а досега само четири беа познати.

Антарктичкиот леден брег крие 470 езера, но најновите истражувања на американски и британски научници укажуваат дека ги имаат во северниот поларен регион, пишуваат британските медиуми.

Тие не се толку големи колку езерото Восток кое се наоѓа на јужниот пол и е долго 250 километри. Најголемото подглависко езеро во Гренланд е со должина од само шест километри, а новооткриените езера се наоѓаат под мразот на неколку милји.

Притисокот и геотермалната топлина се способни да ја одржуваат водата во течна состојба, а растворената вода се задржува во шуплините. Поради повисоките температури, мразот се топи и се движи кон океаните, а водата го олеснува движењето на мразот. Ако се стопи целиот мраз на Гренланд, висината на океанот ќе се зголеми за седум метри.

Нови истражувања се планираат на бројни езера во Антарктикот. Се верува дека во овие стари езера постојат древни организми кои одамна се заробени под дебелиот слој на мраз.