- Advertisement -
Наука

Научниците предвидуваат дека океанскиот екосистем ќе колабира оваа деценија

224views

Глобалниот екосистем е во многу поголема опасност отколку што претходно мислеа научниците, покажува нова студија.

Истражувањето предвидува дека без итно дејствување за одвраќање на глобалните климатски промени, сите океански екосистеми би можеле да колабираат во текот на оваа деценија. Ова е предупредување бидејќи различни организми се соочуваат со температури повисоки од сите претходни, па може да има ненадејни и масовни исчезнувања.

Advertisement

Студијата беше објавена неодамна во престижното списание „Нејчр“ и во неа се испитувани температурите кои 30.000 копнени и морски организми можат да ги издржат и тие дијапазони ги поставува наспроти очекуваните зголемувања на температурата до 2100 година.

Повеќе прочитајте на факултети.мк

Advertisement
Advertisement