Наука

Научниците пронашле вакцина против алергија од мачки

Научниците пронашле вакцина против алергија од мачки - Работник
120views

Швајцарски научници развиле вакцина која на лицата со алергија од мачки ќе им овозможи да се дружат со овие миленичиња. Истражувањата покажале дека најчестата причина за алергија е гликопротеин Фел д1, кој се наоѓа во плунката на мачката, дланките и кожата.

Кога протеинот ќе навлезе во организамот на лицата со алергија на мачки, се активира реактивен налет на хистамин, што доведува до јадеж, отежнато дишење и други симптоми, пишува mexexpress.mk.

Целосниот текст можете да го прочитате тука