- Advertisement -
ЗанимливостиМагазинНаука

Научници кои трагаат по вонземјани регистрирале необичен сигнал

Научници кои трагаат по вонземјани регистрирале необичен сигнал
302views

Астрономите кои стојат зад најобемната потрага по вонземски живот до сега, испитуваат интригирачка емисија на радиобранови што се чини дека дошла од правецот Проксима Кентаури, звездата која е најблизу до Сонцето.

Тесниот зрак на радио бранови го фатил телескопот Паркс во Австралија за време на надзор од 30 часа, во април и мај минатата година.

Не е невообичаено астрономите да набљудуваат необични радиобранови со телескопот ,,Parks” како дел од проектот „ Breakthrough Listen“,вреден 100 милиони долари, но сето ова досега се припишува на човечки постапки или природни нарушувања.

Најновиот „сигнал“ може да добие секојдневно објаснување, но насоката на тесниот зрак, околу 980 MHz, и очигледното поместување на неговата фреквенција, за која се покажа дека е во согласност со движењето на планетите, додадоа мистериозна нота кон ова откритие.

Зракот на радио бранови, кој се чини дека доаѓа од насока на Проксима Кентаури, црвена џуџеста sвезда на 4,2 светлосни години од Земјата, не е повторно забележан од првичните набљудувања, според астрономите кои сакаат да останат анонимни затоа што истражувањето е во тек.

Ова е првиот сериозен кандидат од „Wow сигналите“, истакнал накратко.

Инаку, „Wow сигналот“ е откриен во 1977 година. Тоа е краткотраен тесен опсег на радио сигнал, откриен од опсерваторија во Охајо во потрага по вонземски интелигенција.

Необичниот сигнал, кој го доби своето име откако астрономот Jerери Еман напиша „Wow!“ Покрај податоците, предизвика голем ентузијазам, иако Еман предупреди дa „не се прават големи заклучоци од полу-податоци“.