- Advertisement -
Наука

Научници создале систем што ги претвора мислите во реченици

356views

Нов изум кој користи вештачка интелигенција прецизно може да преведе мисли во реченици. Системот, кој засега препознава само 250 збора, може да им помогне на луѓето што го изгубиле говорот да ги пренесат своите мисли.

Џосеф Макин од Универзитетот Калифорнија, Сан Франциско, и неговите колеги користеле алгоритми за детално учење за да ги истражуваат мозочните сигнали на четири жени. Секоја од жените требало да прочита реченици додека тимот ја мерел активноста на нејзиниот мозок. Најголемите групи на реченици имале 250 збора, пренесува Факултети.

Целосниот текст прочитајте го тука