- Advertisement -
Наука

Научници ја објавија најцелосната геолошка мапа на Месечината. Преубава е!

245views

Оние светли и темни точки што може да ги видите кога ја набљудувате Месечината се само знаци за богатиот геолошки диверзитет што може да се најде на нашиот најблизок небесен сосед, а научниците ја направија најдеталната мапа на композицијата на површината на Месечината.

Не само што мапата е неверојатна за гледање, туку е и нацрт за идни мисии на Месечината и може да ги води астронаутите кон точки соодветни за слетување и области што вреди научно да се истражат.

Фасцинантната мапа на геологијата е составена од страна на тим од НАСА, Лунарниот и планетарен институт во Тексас и Центарот за астрогеолошки науки во Аризона, предводени од Геолошкиот топографски институт на САД (УСГС).

Повеќе прочитајте на факултети.мк

Advertisement
Advertisement