ЕкономијаСвет

Највисока просечна плата во регионот има Словенија

Највисока просечна плата во регионот има Словенија - Работник
140views

Словенија има највисока просечна плата во Регионот. Платите во јавниот сектор во оваа европска земја се зголемиле за 4,5 проценти, додека во приватниот сектор се бележи зголемување на платите од 3,3 проценти.

Просечната плата во јуни годинава била 1.107, 96 евра, но во споредба со месец мај од тековната година е забележан благ пад на просечната нето плата од 0,8 отсто, пишува Фактор.