Наука

Најново научно откритие: Ќе може да се контролираат мозочните клетки со помош на паметен телефон

Најново научно откритие: Ќе може да се контролираат мозочните клетки со помош на паметен телефон-работник
116views

Тимови на научници од Јужна Кореја и САД веруваат дека пронашле начин да ја контролираат работата на невроните во мозокот, користејќи импланти. Трудот беше објавен во списанието Биомедицински инженеринг.  Ова е прв имплант од ваков вид, заснован на нанотехнологијата и најнапредната технологија, користена при дизајнирање на паметни телефони. Малиот кертриџ, како што се нарекува, е вграден во мозокот на глувчето. Неговата дебелина не е поголема од влакното на човековата коса.

Коавторот на студијата Мајк Брацис, професор по анестезиологија и медицина за болка на Универзитетот во Вашингтон, посочува дека оваа студија ќе им помогне на луѓето од повеќе области.„Пред сè, на овој начин ќе можеме да развиеме нови терапевтски методи во третманот на болка, зависност и ментални нарушувања, како што се депресија, Алцхајмерова болест или Паркинсон“, рече професорот Брацис. Оваа технологија ги засенува конвенционалните методи што ги користат невронаучниците, кои вообичаено вклучуваат цврсти метални цевки и оптички влакна. Покрај ограничувањето на движењето на субјектот како резултат на физичките врски со гломазната опрема, нивната релативно цврста структура на крајот произведува лезии во мекото ткиво на мозокот, што ги прави не соодветни за долгорочна имплантација.

Врз основа на добиените резултати и влијанието врз невроните, ќе можеме да утврдиме како се појавуваат депресијата и други болести на современите луѓе.

Истражувањето траело три години и вклучувало голем број научници, инженери, невролози, анестезиолози и други.