- Advertisement -
Правда

Најпознатите жени лидери од поновата историја

Најпознатите жени лидери од поновата историја-работник
5.36Kviews

Историјата бележи повеќе инспиративни и моќни познати женски лидери. Многу од овие влијателни жени владееле со нивните земја, фараонки, кралици, премиерки или претседателки, она што го оставиле зад себе заслужува да биде признаено и прославено од страна жените но и мажите денес. Во овој текст може да прочитате за петте најпознати жени лидери од поновата историја.

Ева Перон

Ева Перон беше втора сопруга на Хуан Перон, претседател на Аргентина, која ја направи прва дама на Аргентина од 1946 до нејзината смрт во 1952 година. Ќе остане запаметена како една од најпопуларните први дами, која со голем труд и пожртвуваност придонесла за борбата против угнетувањето на жените и корупцијата. Ги посетувала делегациите на работниците и се обидувала да ги реши нивните проблеми, се залагала за поголеми плати и подобра заштита при работата. Делела храна и облека на сиромашните, се грижела за условите за живот на сиромашните. Била ангажирана и околу образовнието на младите, но била посветена и на здравјето на децата. И токму заради ова, кај работничката класа Ева станала омилена. Иако наидувала на критичари кои велеле дека на жената не и е местото во политиката, сето тоа не ја запира и таа продолжува со обидите да го оствари својот сон и од Аргентина да созададе подобра држава. Ја создала и фондацијата Ева Перон а со тоа натерала илјадници жени да се заинтересираат за политиката.

Роза Паркс

Роза Паркс беше афроамерикански активист за човекови права. Таа станала позната во декември 1955 година, кога одбила да му даде автобус на бел патник. Таа беше уапсена за граѓанска непослушност, но нејзината акција доведе до бојкот на автобусот во Монтгомери. Роза Паркс е наречена прва дама на граѓански права; нејзиниот акт на пркосење стана важен симбол за движењата за граѓански права против расна сегрегација на црнците.По овој настан, Паркс станува икона на движењето за граѓански права.

Индира Ганди

Индира Ганди беше третиот премиер на Индија, од 1966 до нејзината смрт во 1984 година. Силен лидер, таа беше една од најпознатите индиски жени познати по својата политичка неприкосновеност и централизација на моќта. Во прилог на војната со Пакистан и водечката Индија во нуклеарната ера, таа и помогна на нејзината земја да ги надмине хроничните недостиг на храна и потпирање на увезените житарици, за конечно да ја постигне својата цел за безбедноста на храната. Во 1984 била убиена пред својата резиденцијата во Њу Делхи, од двајца припадници на нејзината лична гарда.

Маргарет Тачер

Маргарет Тачер беше британски политичар кој беше премиер на Обединетото Кралство од 1979 до 1990 година, како и лидер на Конзервативната партија од 1975 до 1990 година. Таа беше првата жена што стана премиер на Велика Британија. Таа беше наречена Челичната дама поради нејзиниот стил на лидерство и нејзината бескомпромисна политика. Контроверзна како личност, овој познат женски лидер беше познат по уништувањето на традиционалните индустрии на Британија и приватизацијата на јавниот транспорт и социјалните станови. Останува запаметена по својата одлучност како и успехот и авторитетот во политичкиот свет каде владееле мажите. Самата изјавила дека за да се води земја каква што е Британија, човек треба да има нешто челично во себе.

Ангела Меркел

Ангела Меркел стана првата женска канцеларка на Германија во 2005 година и сеуште ја носи оваа титула. Влијателна и моќна жена, таа се смета за еден од најбитните лидери на Европската унија, а многумина ја сметаат за најмоќна жена во светот. Ангела Меркел најмногу е ангажирана за домашните и меѓународните политики, како и за прашањата поврзани со енергијата и одржливоста.