- Advertisement -
Економија

Најстарата компанија во светот работи 1.500 години, а во Македонија…

Најстарата компанија - Работник
243views

Според истражувањето на британскиот портал Business Financing, најстарата компанија на светот е градежната компанија Kongo Gumi – основана во 578 година, чие седиште е во Осака, Јапонија. Без престанок работи 1.500 години. Денес е во раце на компанијата Takamatsu, а има годишен буџет од околу 70 милиони долари.

Во Европа како најстара компанија се наведува ресторанот St. Peter Stiftskulinarium во Салцбург. И претежно најстарите европски компании се поврзуваат со традиционални производи коишто ја одржуваат културата на нациите. На пример, постојат многу стари компании коишто произведуваат храна и пијалаци.

Се споменува и Балканот. А која е најстарата компанија во Македонија,прочитајте на следниот линк!