Занимливости

Најтоплите места во светот

Најтоплите места во светот-Работник
104views

Постојат многу пустини и места во светот каде што може да се очекува рекордно ниво на топлина, но за истото да биде потврдено мора температурата да е измерена на меѓународно пропишан начин. Температурата се мери на висина од 2 метри со употреба на термометри поставени во метеоролошката станица, така што тие не се директно изложени на сончева светлина, туку овозможуваат непречен воздушен проток. Во пустинските области нема многу метеоролошки станици, па сигурно е дека измерените температури наведени во текстот на многу места се надминати, но не се мерат соодветно.

Највисока температура во светот е 57,8 ° C, регистрирана е во Ел Азизија (Либија) на 13 септември 1922 година. Локацијата е, се разбира, е во Сахара, во северниот дел на афричкиот континент. Температурата на почвата на тоа место понекогаш достигнува 66 ° C.

На второ место е долината на Долината на смртта во Калифорнија (името веќе зборува за себе) со 56,7 ° C, измерени на 10 јули 1914 година. Ова место е познато по многу филмови, најчесто каубојски, во кои главниот лик, изгубен или намерно оставен да умре, со усните испукани од жед, се обидува да се спаси во смртоносната пустина …

И Азија и Австралија имаат места кои не препорачуваат сончање. Во Азија, на местото Тират Цви во Израел е измерена температура од 54 ° C (22 јуни 1942), а во Австралија – 50,7 ° C (1960), иако постојат записи дека во 1889 година во Клонсури, во Квинсленд област, измерена е температура од  53,4 ° C.
Најжешкиот град во Европа е Севиља, каде што на 4 август 1881 година температурата достигнала 50 ° C. И во текот на 20-тиот век, температурата се приближува кон овој рекорд во неколку наврати и затоа, познатата “фиеста” е најдолго трае баш во овој шпански град.