ЕкономијаНовостиСветСветот на работникот

На здравје пензија – хрватските работодавачи ќе мора да исплаќаат отпремнина од 1.400 евра

   Време за читање 1 минута

Исплатата на отпремнина на работниците при пензионирање во Хрватска не е законска обврска на работодавачот. Сепак, тоа често е составен дел на колективните договори и договорите за работа. Владата сега го зголемува ослободениот износ на отпремнина на 1.400 евра, но може да биде помал или поголем.

Според новите овластувања, работодавачите ќе им плаќаат на вработените отпремнина од 1.400 евра без данок за пензија. Досега неоданочливиот отпремнин за пензија изнесуваше 1.327,24 евра, така што ова е зголемување за 72 евра. Најголем дел од измените и дополнувањата на Правилникот за данок на доход, вклучително и оваа, ќе важат од првиот ден на 2024 година, пишува Мировина.хр. Со правилникот се зголемуваат ослободените износи на голем број сметки што на учениците, студентите и вработените им ги исплаќаат работодавачите, но и самата Влада. Кога станува збор за пензионерите, тоа не значи многу, бидејќи отпремнините за пензионирање не се законска обврска на работодавачот.

Имено, ЗРО ова не го дефинира, но најчесто можат да произлезат од колективни договори или договори за вработување. Во исто време, работодавачот ја одредува висината на отпремнината што треба да му се исплати на работникот на крајот од неговата кариера. Правилникот за данок на доход, имено, го дефинира само највисокиот износ што не се оданочува. Тоа значи дека може да биде помал, но секако може да биде поголем. Практично, работниците во Хрватска најчесто добиваат посебен подарок, додека самата отпремнина е поврзана со големите фирми, но пред се за работа во државни и јавни служби.

Фото: Pexels/Matthias Zomer