- Advertisement -
МагазинНаукаНовости

НА ЛУЃЕТО ШТО ПРЕЛЕЖАЛЕ КОРОНА ИМ СЕ НАМАЛИЛА ИНТЕЛИГЕНЦИЈАТА (ИСТРАЖУВАЊЕ)

НА ЛУЃЕТО ШТО ПРЕЛЕЖАЛЕ КОРОНА - Работник
2.52Kviews

Повеќето луѓе кои го прележале Ковид -19 имаат значително полоши резултати на тестови за интелигенција отколку што би се очекувало, покажа големата студија објавена во списанието Лансет „EClinicalMedicine“.

Научниците од Империјалниот колеџ во Лондон, кои се занимаваат со истражување на мозокот, односно неврологија, ги искористија резултатите од тестот за големиот британски коефициент на интелигенција, кој беше лансиран во 2019 година.

Тестирањето за интелигенција, спроведено преку Интернет, го извршија 81.337 луѓе во периодот од јануари до декември 2020 година, вклучувајќи ги и оние 13.000 заразени со ковид -19.

Повеќе на Пари