- Advertisement -
МакедонијаСветот на работникотСиндикат

На специјализантите не им се плаќаат придонесите, 12 часа дежурство без храна, не им следува ниту породилно

На специјализантите не им се плаќаат придонесите, 12 часа дежурство без храна, не им следува ниту породилно-Работник
498views

На приватните специјализанти не им се плаќаат здравствените придонеси, дежураат бесплатно. Дежурствата не им се плаќаат ни на голем дел од државните специјализанти. Божидар Кочоски од Здружението на млади лекари и специјализанти, вели дела специјализантите исто така немаат право на породилно отсуство, ниту пак добиваат храна за 12 часа дежурство.

Министерот за здравство Венко Филипче пред три дена ги објави новите измени во законот за здравствена заштита. Според него, новите измени ги намалуваат санкциите врз државните специјализанти во случаи кога тие ја напуштаа специјализацијата, пред предвидениот рок за завршување. До сега, напуштањето на специјализацијата се санкционираше  5 до 10 пати поскапо отколку самата специјализација.

Целиот текст можете да го прочитате тука