ЕкономијаНовостиСветСветот на работникот

Невработеноста во еврозоната на рекордно ниско ниво на крајот на 2023 година

   Време за читање 1 минута

Невработеноста во еврозоната во декември остана на најниско ниво откако Европската статистичка служба ги објави податоците, а Хрватска го следеше просекот, се вели во извештајот објавен во четвртокот.

Во 20-члената еврозона, стапката на невработеност мерена според методологијата на Меѓународната организација на трудот (МОТ) во декември изнесува 6,4 отсто и е непроменета во однос на ноември, пресмета Еуростат. Промена немаше ниту во ЕУ каде таа изнесува 5,9 отсто. За споредба, на крајот на 2022 година таа беше 6,7 отсто во еврозоната и 6,1 отсто во ЕУ. Евростат проценува дека речиси 12,94 милиони граѓани биле невработени во ЕУ во декември минатата година, од кои 10,9 милиони биле во еврозоната. Месечната споредба покажува дека бројот на невработени во еврозоната се намалил за 17 илјади во декември, лизгајќи се на рекордно ниско ниво. Во ЕУ, пак, се зголеми за 17 илјади. На годишно ниво е намален за 369 илјади во еврозоната и за 299 илјади во ЕУ. Во декември, Шпанија беше единствената која забележа двоцифрена стапка на невработеност, од 11,7 отсто. Следува Грција со стапка на невработеност од 9,2 отсто.

Во Хрватска, стапката на невработеност измерена со методологијата на МОТ во декември изнесуваше 6,4 отсто, исто како и еден месец претходно. Една година претходно таа изнесуваше 6,7 отсто. Осум земји имале повисока стапка на невработеност од Хрватска на крајот на 2023 година, а 18 земји имале пониска, покажуваат табелите на Евростат. Најниска стапка на невработеност има Малта, 2,4 отсто. Следуваат Полска и Чешка со 2,7 и 2,8 отсто, а Германија каде што изнесува 3,1 отсто.