- Advertisement -
СветСветот на работникотСиндикат

Невработеноста во Европа повторно се зголемува, ризични дополнителни 45 милиони работници

Невработеноста во Европа повторно се зголемува, ризични дополнителни 45 милиони работници - Работник
404views

Европската конфедерација на синдикати ги повикува националните влади да одржат вонредни мерки за заштита на работните места, откако невработеноста во ЕУ се зголеми петти месец по ред.

И покрај олеснувањето на мерките од пандемијата, дополнителни 336.000 луѓе станаа трајно невработени во периодот од јуни до јули, покажуваат официјалните податоци објавени денес од Евростат.

Тоа значи дека бројот на трајни загуби на работното место од почетокот на пандемијата и затворањето на државите во март е над 1,5 милиони, со што вкупната невработеност во ЕУ се искачи на 15 милиони.

Вкупната стапка на невработеност се зголеми од 6,4% на 7,2% од март и од 14,5% на 17% помеѓу младите.

Исто така, треба да се напомене дека 45 милиони работници се со краткорочни работни договори кои се изложени на ризик од невработеност, освен ако не се продолжат вонредните мерки.

Одговарајќи на бројките, генералниот секретар на ETUC, Лука Висентини, рече:

„Денешните бројки покажуваат дека невработеноста растеше брзо ова лето, дури и кога владите почнаа да ги олабавуваат мерките поради пандемијата.

„Сè уште сме во економска вондредна состојба и преземените мерки за заштита на работните места како и платите мора да останат во сила сè додека не се постигне реално економско и здравствено закрепнување.

„Бројот на луѓе без работа во Европа е неприфатливо висок, но со 45 милиони луѓе кои се изложени на ризик од технолошки вишок, тоа може брзо да стане многу полошо ако предвреме се повлечат политиките за заштита на работните места обезбедени од синдикатите“.

Извор: etuc.org