ЗанимливостиНаука

“Негостопримливо“ место на Земјата на кое животот не може да опстане

Негостопримливо“ место - Работник
160views

Француските научници откриле во какви услови не може да се развие органскиот живот на Земјата, а за да го откријат тоа, се упатиле кај топлите извори Далол во етиописката област Данакил, едно од подрачјата на Земјата со најнеповолни услови за живот.

Тие жешки извори се сметаат за едни од најтоплите ширум светот, но не се единствени само поради големата топлина. Целиот предел е исполнет со мали езера и извори со исклучително кисела и солена вода која заедно со околното тло проиведува преубава палета на бои – зелена, жолта, портокалова и кафеава, пишува Точка.

Целосниот текст прочитајте го тука