ЕкономијаНовостиСветСветот на работникот

„НЕМОЈ НЕКОЈ ДА КАЖЕ ДЕКА НЕ СЕ ЗАРАБОТУВА ВО ГЕРМАНИЈА“: МОМЧЕ ОД БАЛКАНОТ РАБОТЕЛО ВО ТРАНСПОРТ, ЗЕМАЛ ПЛАТА НАД 4.000 ЕВРА

   Време за читање 1 минута

Млад човек од Словенија пред две години отишол на работа во Германија. Денеска работи во транспорт и заработува повеќе од 4.000 евра.

Неговата бруто плата е 6.000, додека нето 4.555 евра, пишува во објава на група на Фејсбук во која работниците во Печаља ги споделуваат своите искуства.

Во публикацијата со наслов „да не речам дека нема пари за правење во Германија“, се наведува и дека дотичниот го преселил целото семејство кај него и дека сите се добро ситуирани.

Но, во соопштението не е наведено за кој период е означена платата, односно дали се бројат дневните тури или се работи за месечна плата. Тоа предизвика дискусија на таа социјална мрежа, каде некои од овие простори коментираат дека тоа не е некаков приход. Други додаваат дека таа возачка плата може да ја заработи и во Словенија.

И оваа плата ја оспоруваат бидејќи велат дека платата во шпедиција и транспорт во Германија е највисока и изнесува 4.000 евра нето.

Инаку, просечната плата во Германија е 3.975 евра бруто месечно или 47.700 евра годишно, а минималната плата пропишана со закон е 2.100 евра.