- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Не сакате ниски плати, тогаш избегнувајте ги овие професии

Не сакате ниски плати - Работник
336views

Различните сектори имаат различни приходи, а многумина од луѓето сакаат да го изберат токму оној сектор кој носи повеќе пари.

Доколку барате работа, а не сакате да земате ниска плата, тогаш избегнувајте ги секторите каде има ниски плати.

Според Државниот Завод за статистика, најниско платени сектори согласно последните статистики се во полето на Заштита и истражувањето. Во тој сектор августовската плата изнесувала 13, 703 денари, што е најниска во споредба со другите сектори.

На втората позиција најниско платен сектор е производството на кожа каде што платата во август била 15 178 денари.

Производството на кожа е на второ место по најниско платен сектор каде платата во август изнесувала 15,178 денари.

На трето место е секторот Рибарство и аквикултура, во кој за месец август вработените добиле плата од 15,430 денари.

Четвртата и петата позиција им припаѓаат на секторите Услуги поврзани со одржување на згради, животна средина и природа, каде платата во август била 15,614 денари и Производство на облека каде августовската плата изнесувала 15,991 денар.