Занимливости

Никола Тесла сметал дека овие се најголемите препреки

Никола Тесла - Работник
224views

Никола Тесла сметал дека успехот во животот на човекoт е невозможен доколку не успее да пронајде мир и доколку не му се посвети на креирањето.

 

View this post on Instagram

 

#nikolatesla #tesla

A post shared by Jacqueline Trolio (@extreme_love8) on


„Постојат три начини за да ја зголемиме енергијата која го одредува човечкиот процес“, рекол Тесла.

Прво, можеме да ја зголемиме масата. Тоа, во случај на човештовото, би значело подобрување на условите за живот, здравје, развојот на видот и слично.

 

Второ, можеме да ги намалиме силите на отпорот кои го забавуваат напредокот, како што се незнаењето, глупоста и религиозниот фанатизам.

Трето, можеме да ја помножиме енергијата на човечка маса со владеењето на силата на универзумот, како што е силата на Сонцето, океаните, ветровите, плимите и осеките.

Со првата метода остваруваме повеќе храна и општа благосостојба.

Со втората се создаваат услови за мир.

Со третата се зголемува нашата способност да работиме и создаваме.

Било каков напредок е невозможен доколку нашите напори не се насочени кон зголемување на благосостојбата, мирот и креираењето. Според тоа, механичкото сфаќање на животот е единствно со Исус и Буда.