Занимливости

Никотинот не е примарниот причинител за болести поврзани со пушењето

Никотинот не е примарниот - Работник
188views

Никотинот претставува природен алкалоид кој се наоѓа во тутунот и е главната причина зошто луѓето пушат, покрај ритуалот и вкусот. Но, дали никотинот е главна причина за заболувањата кои се појавуваат како резултат на пушењето?

Чадот од жарот на цигарите, добиен со нецелосно согорување на целулозата, кој го вовлекува пушачот во градите, содржи опасни состојки за човековото здравје како бензоапирен, бензен, специфични нитросамини, јаглерод моноксид, како и повеќе од 4.000 други супстанци, од кои за над 200 е докажано дека се токсични. Повеќето од непушачите кои се изложени на чадот од цигарите, исто така, ги консумираат овие токсични хемикалии бидејќи го вдишуваат чадот додека согорува цигарата, но и го вдишуваат чадот кој го издишуваат пушачите, пишува Либертас.

Целосниот текст прочитајте го тука