- Advertisement -
ЗанимливостиМагазин

„Никој не беше обврзан да ги известува фриленсерите дека треба да плаќаат данок“

„Никој не беше обврзан да ги известува фриленсерите дека треба да плаќаат данок“ - Работник
146views

На прашањето за разликата помеѓу гастарбајтерите и фриленсерите – хонорарците за време на парламентарната дебата во Србија, министерот за финансии, Синиша Мали, одговори дека разликата е во тоа што хонорарците не се вработени. Мали спомена дека никој немал обврска да ги известува фриленсерите дека треба да плаќаат даноци и дека оваа обврска е во сила со години, но дека бројот на хонорарни работници се зголеми неодамна и затоа неодамна привлече поголемо внимание на јавноста. Тој исто така рече дека следната година ќе разговара со фриленсерите за можни измени на некои закони, но исто така истакна дека треба да се земат предвид сите ефекти, да се разговара но даночните закони да не се менуваат често. „Не можам да бидам неодговорен министер за финансии само затоа што некој пропуштил нешто или некој не видел нешто. „Никој не сака даночните закони да се менуваат од ден на ден, мора да имаме систематски и долгорочен пристап“, рече Мали во српскиот парламент. Тој изјави дека некои фриленсери се организирале и работеле како претприемачи и со тоа плаќале даноци на државата и дека едно здружение ја префрлило целата вина за неплаќањето даноци на Даночната управа.

Извор: bizlife.rs