- Advertisement -
ЕкономијаМакедонијаСветот на работникот

Никој не брои колку фирми што добија државна помош сега делат откази

Никој не брои колку фирми - Работник
544views

Добиле државна помош за исплата на минимална плата, поминаа двата месеци до кога имаа обврска да ги задржат работниците, сега „на големо“ делат откази и прогласуваат технолошки вишок. Вакви компании има многу, но никој нема бројка колку се, и колку работни места висат во моментов, ги кршат ли газдите законите и работничките права? Владата не го донесе новиот сет мерки за помош на граѓаните и бизнисот. Агенцијата за вработување има само податок колку компании испратиле најава до нив дека ќе отпуштаат, но не знае колку од нив земале државна помош за исплата на минималец. УЈП пак знае на кои компании им префрлиле пари за исплата на 14.500 денари на работниците за секој од трите месеци, но не знае дали и колку лица тие ќе отпуштаат. Од Владата пак чекаме одговор дали имаат анализа колку работни места висат во земјава, и колку се од фирмите кои користеле државна помош.

Повеќе прочитајте на скопје24.мк