Наука

Ниските луѓе често се заболуваат од дијабетес

Ниските луѓе често се заболуваат од дијабетес - Работник
252views

Ниските луѓе имаат поголеми шанси да се заболат од дијабетес тип 2, покажало истражувањето чии резултатите биле објавени вчера.

Детали на студијата

Секој додатни десет сантиметри висина се претвора во 41 процент помалку шанси за појава на таа болест кај мажите и 33 проценти за појава на болеста кај жените, покажало истражувањето чии резултати биле објавени во стручното списание Диабетологија.

Поголемиот ризик кај понските личности веројатно е поврзан со поголемиот процент на масти во црниот дроб и поголемиот број на фактори за ризик од срцеви болести, мозочни удари и дијабетес, шпекулираат авторите.

Претходно е објавено дека чуствителноста на инсулин и функцијата на посебните станици во панкреасот кои го лачат хормонот е подобар кај повиските луѓе.

Со истражувањето се анализирани податоци од претходното медицинско истражување спроведено на повеќе од 16,600 жени и речиси 11,000 мажи на возраст од 40 до 65 години во германскиот град Потсдам, од 1994 до 1998 година.

„Тие запазувања потврдуваат дека висината е корисна во предвидувањето на ризикот за дијабетес“, заклучуваат авторите.

Факти за дијабетесот.

Луѓето со дијабетес имаат превисоко ниво на шеќер во крвта.

Околу 420 милиони луѓе ширум светот патат од дијабетес, а се очекува тој број да порасне на 629 милиони до 2045 година, предвидува Меѓународната Федерација за дијабетес.

Се разликуваат два типа на болеста.

Типот 1 во суштина се дијагностицира во детството и се однесува на околу 10 проценти од случаевите. Во тие случаеви телото не произведува инсулин, хормонот кој помага во регулацијата на шеќерот во крвта.

Типот 2 – телото не произведува доволно инсулин што значи дека шеќерот останува во крвта. Појавата на тој тип на дијабетес во силна врска е со дебелината и може, со текот на времето, да доведе до слепило, оштетување на бубрезите, срцеви болести или мозочен удар.