Наука

Нова Македонија: Дојде времето да се вратиме на месечината

Дојде времето да се вратиме на месечината - Работник
168views

Кога пред половина век Нил Армстронг и Баз Олдрин ги презедоа првите претпазливи чекори на површина на Месечината, местото на човештвото во вселената засекогаш се промени. Ние веќе не бевме само далечни набљудувачи, кои од далеку ѝ се восхитуваат на величественоста на универзумот, туку станавме актери во неговото истражување. Фактот дека таквиот потфат е постигнат со опрема што денес за нас изгледа зачудувачки примитивна, го прави американското спуштање на Месечината уште поимпресивно. Навигаторскиот компјутер на „Аполо 11“ имал значително помала моќност од денешниот паметен телефон, а лунарниот модул „Игл“, кој на 21 јули 1969 година им овозможил на астронаутите да слетаат на површината на Месечината, претходно не бил ни тестиран на Месечината. Армстронг сметал дека шансите за успешно слетување биле 50-50, а нивниот триумф беше чудо, пишува Нова Македонија.

Прочитајте повеќе тука