Наука

Нова теорија: Земјата се создала за само пет милиони години

Нова теорија - Работник
353views

Нашата планета во најраниот свој облик, т.н. „млада Земја“ се создала во рок од пет милиони години, посочува ново истражување на Центарот за формирање на ѕвездите и планетите при Универзитетот на Копенхаген.

Ова, на астрономската табела, е прилично кусо време на формирање, коментира „Сајенс дејли“.

На некој начин тоа се разликува од традиционалната теорија – дека Земјата настанала со судир на две поголеми небесни тела во временски период од десетици милиони години. Освен тоа, новата теорија посочува дека „Сината Планета“ се формирала со згрутчување на космичка прашина, пишува порталот Факултети.

Целосниот текст прочитајте го тука