Наука

Новите истражувања покажуваат дека спиењето го прочистува мозокот

Новите истражувања покажуваат дека спиењето го прочистува мозокот-Работник
117views

На секои 20 секунди, бран свежа цереброспинална течност влегува во мозокот што спие. Овие бавни, ритмички експлозии, опишани за прв пат во науката од овој ноември, можат да помогнат во објаснувањето зошто спиењето е толку важно за здравјето на мозокот.

Студиите врз животни покажаа дека течноста, наречена CSF, може да измие штетни протеини, вклучително и оние вклучени во Алцхајмеровата болест, надвор од мозокот. Новите резултати покажуваат дека слично миење на мозокот се случува и кај луѓето што спијат.

Истражувачите проучувале 13 здрави, млади луѓе на магнетна резонанца, затоа што паднале во не-РЕМ спиење, вид на дремка што зафаќа поголем дел од ноќта. Во исто време, научниците следиле различни видови активност во главите на учесниците. Електродите ја мереа активноста на нервните клетки, а функционалниот МРИ го мери присуството на кислородна крв што дава енергија на тие нервни клетки. Со употреба на форма на брза fMRI, тимот исто така измери друг вид активност – движења на CSF во мозокот, што исто така ги покажале бенефициите од спиењето.