- Advertisement -
ЗанимливостиМагазин

Нов Зеланд прогласи вонредна климатска состојба

Нов Зеланд прогласи вонредна состојба - Работник
223views

Во Велингтон – Нов Зеланд е прогласена вонредна состојба денес, обврзувајќи да се намали емисијата на јаглерод диоксид до 2025 година, во една од, како што ја нарече премиерката Jacасинда Ардерн, најголемите предизвици на нашето време.

Предлогот доставен до парламентот го признава разорното влијание што нестабилното време и екстремните временски прогнози ќе го имаат врз Нов Зеланд и благосостојбата на жителите на Нов Зеланд како и врз примарната индустрија, достапноста на водата и јавното здравје преку поплави, покачување на нивото на морето и шумски пожари.

Други 32 земји формално ја признаа глобалната криза со прогласување вонредна состојба, објави Гардијан.

Постои алармантен тренд на опаѓање на видовите и глобалниот биодиверзитет во земјата, вклучително и пад на домородниот биодиверзитет на Нов Зеланд.

Лабуристичката партија, Зелените и партијата Маори гласаа за декларацијата, додека АКТ и Националната партија гласаа против.

Говорејќи во парламентот, Арден рече дека земјата мора итно да реагира.

„Оваа декларација е потврда за следната генерација. Потврда за товарот што ќе го сноси ако не преземеме нешто веднаш“, истакна таа.

Ардерн рече дека владиниот сектор ќе мора да инвестира во целосно електрични или хибридни возила, возниот парк со текот на времето ќе се намали за 20 проценти, а сите 200 котли на јаглен што се користат во објектите на јавните служби ќе бидат заменети со соодветни еколошки системи.

Извор: rtv.rs