- Advertisement -
СветСиндикат

Нов претседател на Младинскиот комитет на ЕТУК

Нов претседател на Младинскиот комитет на ЕТУК-работник
246views

Tеа Јарк е избрана за претседател на Младинскиот комитет на Европската конфедерација на синдикатите (ЕТУК). Заедно со претседателот, Младинскиот комитет го назначи и своето „биро“, управувачкото тело кое ги спроведува политичките одлуки.

„Многу права што се бореа и постигнаа во минатото, исчезнуваат под фасадата на таканаречените нови форми на работа“, рече Теа Јарк. „Во„ иднината на работата “треба да обезбедиме пристојна работа за младите луѓе и заштита на нивните работници и социјални права. И не само тоа, ние исто така треба да ги зајакнеме, организираме и вклучиме (млади) несигурни работници во синдикалното движење, за да можеме заедно да се стремиме кон тоа “.

Tеа Јарк е избрана за претседател на Младинскиот комитет на Европската конфедерација на синдикатите (ЕТУК). Заедно со претседателот, Младинскиот комитет го назначи и своето „биро“, управувачкото тело кое ги спроведува политичките одлуки.

„Многу права што се бореа и постигнаа во минатото, исчезнуваат под фасадата на таканаречените нови форми на работа“, рече Теа Јарк. „Во„ иднината на работата “треба да обезбедиме пристојна работа за младите луѓе и заштита на нивните работници и социјални права. И не само тоа, ние исто така треба да ги зајакнеме, организираме и вклучиме (млади) несигурни работници во синдикалното движење, за да можеме заедно да се стремиме кон тоа “.

Теа Јарк има 32 години и е посветена на работата на младинскиот комитет ЕТУK од 2018 година. Таа е Словенка, ангажирана во ЗССС од 2014 година. Таа е претседател на Младински синдикат на својата Конфедерација од 2017 година. Изборите во 2019 ја потврдува здравата родова димензија на ЕТУК – Младински комитет, кој се збогува со Викстирија Пап-Наги и нејзиниот тим по еден мандат на ефективна работа.