СветСветот на работникотСиндикат

Нов протест на здравствените работници во Франција

116views

Илјадници здравствени работници вработени во болниците денеска протестираат поради планот на Владата за реформа на системот на јавното здравство, но бараат и повисоки плати, подобри услови за работа и подобро организирање на здравствените услуги во градовите и руралните области на Франција.

Во исто време, тие рекоа дека ветувањето на министерот за здравство дека ќе инвестира 300 милијарди евра во здравствениот систем е „далеку од некаков знак”, пренесува порталот Локал Франс.
На протестите им претходеа повеќенеделни разговори меѓу претставниците на владата и синдикатите, кои пропаднаа, што ги натера синдикатите да се одлучат за протест, втор во последните две недели.