Економија

Норвешкиот суверен фонд заработи рекордни 180 милијарди долари

   Време за читање помалку од минута

Суверениот фонд на Норвешка, кој е најголем во светот, пријави поврат од 19,9% на своите инвестиции минатата година, заработувајќи рекордни 180 милијарди долари.

Повратот на фондот, кој има импресивни 1,1 трилион американски долари, е поголем од сопствениот бенчмарк индекс.

„2019 година беше прилично добра година за фондот… тоа е најдоброто едногодишно зголемување во историјата на фондот“, рече гувернерот на Централната банка, Оистон Олсон, кој го предводи одборот на фондот, пренесува CNBC.

Минатогодишниот поврат е еднаков на скоро 34,000 американски долари по глава на жител во Норвешка, која брои 5,4 милиони жители. Вкупната вредност на фондот е еднаква на 207.000 УСД по глава на жител, пишува Банкометар.

Целосниот текст прочитајте го тука