- Advertisement -
ЕкономијаМакедонија

Обука за над 1,200 млади за ИТ вештини – вложени 35 милиони денари за намалување на невработеноста

Обука за над 1,200 млади за ИТ вештини - Работник
605views

Владата додели 35 милион денари за вработување на младите во ИТ секторот.

Вкупно 1.253 невработени лица до 35 годишна возраст ќе се обучуваат за ИТ вештини, од страна на професионални обучувачи, со што ќе добијат официјален акредитиран сертификат. Министерката за труд и социјална политика, Мила Царовска, во текот на презентирањето на оваа мерка, која е дел од оперативниот план за вработување, апелираше да се вклучат и аплицираат и жени.

Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Минчевски, рече дека нашата земја има потреба од обучени лица од ИТ секторот и тоа го докажува бројот на новите ИТ претпријатија, објави 21ТВ.

Целосниот текст можете да го прочитате тука